Претражи овај блог

субота, 27. октобар 2012.

Магдалена Кох у фокусу петог Гласниковог сајамског дана

26. Октобар 2012.
 
У четвртак, 25. октобра, петог дана актуелног Београдског сајма књига,централни догађај Гласниковог наступа био је резервисан за представљање књиге Кад сазремо као култура Пољакиње Магдалене Кох, познате слависткиње чији докторат је био посвећен прози Исидоре Секулић.
 
Осим гошће из Пољске, о њеној књизи, која представља изузетно значајно дело за књижевну историју Србије, говорили су и Биљана Дојчиновић и Наташа Марковић.
 
„Књига је покушај новог читања текстова српских модернисткиња и превредновања српске књижевне традиције тог доба с позиције феминистичке критике и родних студија“, напоменула је ауторка, иначе професорка српске књижевности и шефица Катедре за српски језик и књижевност на Универзитету у Вроцлаву у Пољској.
 
Она истиче да је покушала да представи интерпретативни кључ за истраживање стваралаштва списатељица које је Јован Скерлић увео у Историју српске књижевности. У фокусу њеног родног интересовања су се нашле Исидора Секулић, Јелена Димитријевић, Милица Јанковић и Даница Марковић, а студија представља подухват новог читања женског стваралаштва на почетку XX века.
 
„У првом поглављу дајем историјат стваралаштва списатељица у родном кључу од Јефимије преко Јелене Балшић, Еустахије Арсић која се сада понекад третира као прва права српска ауторка, до Драге Дејановић и Милице Стојадиновић Српкиње, док у другом пролазим кроз све историје српске књижевности – од Јована Скерлића до Јована Деретића и Предрага Палавестре“, казала је она.
 
Поподне на штанду Гласникаобележило је потписивање књиге Види чуда, која је недавно објављена у колекцији Србија и коментари. Гордана Тимотијевић,приређивач ове књиге, замолила је седам српских писаца – Светлану Велмар Јанковић, Рашу Попова, Градимира Стојковића, Мошу Одаловића, Поп Д. Ђурђева,Весну Алексић и Дејана Алексића да опишу седам чуда из свог детињства, а они су се јуче потписивали књиге и дружили се са свим заинтересованим посетиоцима Гласниковог штанда.
 
YouTube: http://youtu.be/o7xRRKm28SQ

Нема коментара:

Постави коментар