Претражи овај блог

петак, 19. октобар 2012.

Изложба фотографија о српском војнику у Првом балканском рату

19. Октобар 2012.

У Белом двору у Београду је у четвртак, 18. oктобра свечано отворена изложба фотографија под називом Јунаштвом у славу – Српски војник у Првом балканском рату 1912–1913, чији аутори су студенти историје Смиљана Чакаревић, Немања Девић и Војин Малетковић, а која је организована под покровитељством Гласника.

Многобројне званице поздравио је председавајући крунског савета Драгомир Ацовић, а изложбу су свечано отворили историчари проф. др Мира Радојевић и проф. др Момчило Павловић истичући да је српски народ у доба Првог балканског рата показао високу свест и патриотизам, који у данашњим, измењеним околностима као да више нису на цени.

Аутори изложбе желели су да прикажу живот српског војника од мобилизације и поласка у рат до завршетка ратних дејстава. Изложба приказује драматичне тренутке српске историје, пратећи српског ратника под шајкачом и у опанцима, обичног војника који је изнео највећи терет борби.

Приказани материјал је избор из обимне грађе, као резултат истраживања музеја, архива и приватних збирки широм Србије.

Током вишемесечног рада прикупљено је више од 500 фотографија из колекција с подручја Београда, Ниша, Крагујевца, Ужица, Смедерева, Ваљева, Чачка, Врања, Зајечара, Прокупља.

Иако војнички дан одређују планови Врховне команде и тренутна ситуација на терену, ратник је у часовима предаха ипак имао прилику да се бави и нечим што је део цивилног живота. У тим тренуцима настојао је да скрене мисли од несреће коју рат са собом носи. Опуштао се тако што је читао новине, писао породици, обележавао верске празнике и војне успехе, притом не запостављајући редовне војне обавезе, којима је био у потпуности посвећен.

На фотографијама су приказани и родови војске који се нису налазили на првој линији фронта – комора, телеграфисти, инжењери и авијатичари који су обављали логистичке операције и омогућавали лакше напредовање и бољу комуникацију на бојишту.

Фотографије снимљене при ослобађању градова документовале су успехе српске војске и јачале борбени морал народа. Српског војника, који је на њима представљен као ослободилац, онај који је испунио вољу народа, подсећаће на то да је био учесник истинског подвига.

Изложба је отворена од 19. до 25. oктобра, радним данима, у терминима од 11 и 13 сати. Заинтересовани могу најавити посету један дан раније, на телефон 011/306 4014, а улаз је слободан.

Погледајте видео материјал: http://youtu.be/NJFOQClDKPo 

Нема коментара:

Постави коментар