Претражи овај блог

среда, 4. мај 2011.

СРБИЈА У ЛАВИРИНТИМА ТРАНЗИЦИЈЕ

СРБИЈА У ЛАВИРИНТИМА ТРАНЗИЦИЈЕ
Огледи из политичке социологије савременог друштва
Зоран Стојиљковић
прво издање, 2011, 15 х 23 цм, 496 стр., броширан повез, латиница
ISBN: 978-86-519-0816-6
 
Књига Србија у лавиринтима транзиције представља збирку од тринаест огледа из политичке социологије, у вези са проблемима друштвене трансформације у Србији у последње две деценије, од којих је мањи број објављен раније. Садржајно, огледи су посвећени анализи различитих аспеката трансформације друштва у Србији из угла политичке социологије. Остварујући неопходну меру повезивања теоријске анализе и емпиријских истраживања, као и разматрања свих релевантних аспеката друштвене и политичке транзиције, аутор је успео да обухвати најважније области и проблеме транзиције у Србији: цивилно друштво, социјални капитал, демократију, приватизацију, корупцију, социјалну државу, политичке странке, синдикате и социјални дијалог.

Полазећи са нормативног становишта које подразумева ангажовање за остварење учвршћене демократије, развијеног цивилног друштва и социјалне државе, аутор даје критички увид у домете и перспективе друштвених и политичких промена у Србији. Иако књига носи поднаслов у коме се текстови карактеришу као огледи, ради се ипак о темељним истраживачким текстовима, који су из разлога „читљивости“ писани есејистички, тако да су прихватљиви и разумљиви и за читаоце који нису нужно стручњаци за политичку социологију. Када је реч о једном од најекспониранијих политичких аналитичара, ови текстови представљају теоријско-истраживачки и нормативно-аналитички оквир из кога аутор црпи своје коментаре јавних политика, па су тим пре значајнији извор анализе актуелних друштвених и политичких процеса у Србији.

Извор: http://www.slglasnik.com/glasnik-preporucuje/srbija-u-lavirintima-tranzicije

БИБЛИОТЕКА ДРУШТВЕНА МИСАО (ЕДИЦИЈА СИНТЕЗЕ)

 
Библиотека Друштвена мисао обухвата неколико едиција. У њој се објављују дела из области социјалне и политичке мисли и широког поља друштвених и хуманистичких наука: антропологије, етнологије, медијских студија, историје, културологије, политикологије, примењене етике, психологије и социологије.

Нема коментара:

Постави коментар