Претражи овај блог

среда, 25. мај 2011.

Зборник студија о Сaмјуелу Бекету

Представљен зборник студија о Сaмјуелу Бекету

25. Мај 2011.

У Клубу – књижари – галерији Гласник у уторак, 24. маја представљено је дело Бекет приређивача Предрага Тодоровића, обиман зборник који садржи 30 студија о ирском књижевнику Самјуелу Бекету.

Међу промотерима овог зборника, гост Гласника био је и чувени бекетолог Стенли Е. Гонтарски, професор на Државном универзитету Флориде.
О књизи су поред приређивача и госта из Америке, говорили уредник библиотеке Књижевне науке Гојко Тешић и филмски и књижевни критичар Милан Влајчић.

Разговор је употпуњен пројекцијом видео и филмских материјала снимљених према Бекетовим делима.

Предраг Тодоровић је открио да се већ четврт века бави уметничким опусом Самјуела Бекета и да је овај зборник, који обухвата студије најбољих зналаца Бекетовог рада, резултат тога рада.
Он је објаснио да Бекет припада плејади ирских писаца која је заблистала на књижевном небу Европе – од Свифта, Стерна, Јејтса, Вајлда до Џојса с којим је Бекет био веома близак. Бекет је, према његовим речима, постао незаобилазан у свим релевантним антологијама књижевности 20. века.

Осим текстова о односу Бекета и традиције, његовим прозним и драмским остварењима и делима писаним за радио и филм, хрестоматију чине и изузетно ретки интервјуи с Бекетом, „Манифест вертикализма“, Бекетова биографија и хронологија стваралаштва, као и изабрана библиографија.

Влајчић је евоцирао успомене на прво извођење чувене Бекетове драме Чекајући Годоа у Београду почетком педесетих година 20. века када је та представа забрањивана по свету, а Београду се после полуилегалног извођења у сликарском атељеу Миће Поповића, стављена на репертоар, тек основаног театра „Атеље 212“ 1956. године.

Влајчић је тврдио да овако обимну хрестоматију текстова о Бекету није до сада видео у свету, што је потврдио и Гонтарски, и нагласио да се ради о интегралној анализи свих књижевних жанрова којима се Бекет бавио. Он је нагласио да сматра да ова хрестоматија служи на част српској култури.

Гонтарски, који је и уредник часописа „Journal of Beckett Studies“, није крио одушевљење боравком у Београду јер, како је рекао, није очекивао да ће у овој средини наићи на тако дубинско изучавање славног ирског писца.

Он је изразио наду да ће зборник подстаћи многе да се изнова заинтересују за Бекетове романе и драме, јер у њима има пуно пародије, ироније и сарказма, због чега је, како истиче, невероватно забаван.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/predstavljen-zbornik-studija-o-samjuelu-beketu

Нема коментара:

Постави коментар