Претражи овај блог

петак, 27. мај 2011.

КАТАЛОГ НОВОГ СВЕТА

Представљена књига КАТАЛОГ НОВОГ СВЕТА

27. Мај 2011.

У Клубу – књижари – галерији Гласник је у четвртак, 26. маја, представљена књига Каталог новог света Владимира Ђурића Ђуре, најширој публици познатијег као композитор, певач и оснивач популарних поп група „Хероји“ и „Ђура и морнари“.

Ђура, актуелни колумниста дневног листа Блиц, у правом смислу те речи је „ренесансни уметник“ коме није страно писање драма, снимање музичких спотова, филмова, радио драма, уређивање жанровски веома разноврсних емисија на радију и телевизији, писање поезије... До сада је написао већи број књига, међу којима су два романа.

Каталог новог света, према речима уредника Петра Арбутине, насловом асоцира на Хакслијев Врли нови свет, и у њему аутор нуди преглед феномена, који по њему, одређују оно што једни називају постмодерном, други постпостмодерном цивилизацијом, а у шта смо, како год га називали, једном ногом већ загазили.
„Шта ће да се догоди када загазимо и другом“, сматра Арбутина, „то нико не може са сигурношћу да каже, али претпоставке нису нимало оптимистичне“.

Свака цивилизација, па и виртуелна, има своје добре и лоше стране, став је аутора који не жели да „сакрива главу у песак“ пред његовим лошим странама, али тај нови свет, ипак, посматра из умерено оптимистичке перспективе. То је приступ, који не треба доводити у питање јер ни аутор не тврди да је његова визура супериорна у односу на широк спектар другачијих углова посматрања.
Ову књигу отвара занимљив и хвале вредан Ђурићев преглед српског визионарског доприноса тековинама новог доба: дистопијских визија Драгутина Ил(ј)ича, зенитизма и утопије Љубомира Мицића, мистицизма новог доба Димитрија Митриновића, Николе Тесле као виртуелног суперстара. Остатак садржаја посвећен је појмовима који суштински одређују свет у коме више светова наоко равноправно функционише, а чијем су настанку српски визионари дали огроман допринос.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/predstavljena-knjiga-katalog-novog-sveta

Нема коментара:

Постави коментар