Претражи овај блог

четвртак, 26. мај 2011.

С ТИТОМ ПО СВЕТУ

Представљена књига С ТИТОМ ПО СВЕТУ

26. Мај 2011.

У Клубу – књижари – галерији Гласник у среду, 25. маја представљена је књига С ТИТОМ ПО СВЕТУ Предрага Лалевића, који је 16 година био лични лекар некадашњег председника СФРЈ Јосипа Броза Тита.

Kњига је симболично представљена на некадашњи Дан младости, када је обележаван рођендан Јосипа Броза.

Пратећи Броза на путовањима Лалевић је више пута обишао свет: у некадашњем Совјетском Савезу био је 10 пута, у Египту девет, у Индији четири, у Алжиру пет, у Румунији осам, у Немачкој четири, у САД два пута, био је на три царска двора, на свим краљевским дворовима у Европи и многим у свету.

Аутор је рекао да је више од 30 година оклевао да напише књигу о својим сећањима на дане проведене уз Јосипа Броза јер се „стидео“ бројних неистинитих написа у новинама и литературе која је обиловала измишљотинама и лажима о животу и делу некадашњег југословенског председника.

„Последња кап која ме је навела да престанем да оклевам да напишем књигу, биле су приче појединих људи у медијима о томе како су с председником разговарали или му припремали храну у последњим данима пред смрт – то није било могуће, јер је Тито последњих 68 дана свог живота био на апаратима за вештачко дисање“, рекао је Лалевић.

Према речима Лалевићевог дугогодишњег пријатеља, професора Мирољуба Лабуса, који је аутору помогао у завршном приређивању рукописа за штампу, посебно је упечатљив крај књиге у којем је некадашњи Брозов лекар описао државникове последње дане.

Лабус, који се бавио политиком и био потпредседник Владе Србије од марта 2003. до маја 2006, истакао је да је према Титу, док је био жив, имао врло критичан однос, али да је током времена схватио да је тај државник „тражио своје место у историји и учинио да Југославија буде много већа и моћнија него што је заиста била“.

Предговор за књигу написао је покојни дипломата и политичар Живорад Ковачевић, који је навео да је Лалевић своје дело написао „непретенциозно, строго се држећи своје улоге лекара, без политичких оцена, с пуно поштовања и дужне дистанце према Титу“.

„С прецизношћу и објективношћу врхунског стручњака, Лалевић се ограничава само на оно што је сам видео и чуо“, записао је Ковачевић.

Као дугогодишњи члан лекарске екипе некадашњег југословенског председника, аутор у књизи највише описује церемонијале, ловове или необавезно ћаскање с Титом, будући да у политичким дебатама није ни могао ни хтео да учествује. Пишући о Брозовом здрављу, Лалевић је оценио да је некадашњи председник СФРЈ био у изузетно доброј кондицији и да је ретко имао здравствене проблеме, све до последња четири месеца живота, када му је, у 88. години, ампутирана нога која је била захваћена гангреном.

Лалевић је у Титову службу примљен у 36. години, са већ значајним професионалним искуством у области анестезиологије и реанимације. Још као студент три године је радио на Хируршкој клиници у Београду, а дипломирао је са непуне 24 године. Године 1952. примљен је у тада тек отворену болницу „Др Драгиша Мишовић“, где је радио на хируршком одељењу, а после специјализације на Војномедицинској академији, две године је провео на Универзитету у Копенхагену, где је завршио Школу анестезије Светске здравствене организације. Био је и стипендиста америчке клинике Мејо.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/predstavljena-knjiga-s-titom-po-svetu

Нема коментара:

Постави коментар