Претражи овај блог

среда, 4. мај 2011.

НЕУХВАТЉИВОСТ НАЦИОНАЛНЕ МОЋИ
Милан Мијалковски и Ивица Ђорђевић
прво издање, 2010, 16 х 24 цм, 300 стр., броширан повез, ћирилица
ISBN: 978-86-519- 0715-2
 
Неухватљивост националне моћи Милана Мијалковског и Ивице Ђорђевића, коју је Службени гласник објавио 2010, бави се питањима процене реалних снага којима једна држава располаже, питањима њиховог самеравања са снагом других, националних и наднационалних фактора, и питањем изналажења оптималних начина њиховог коришћења, с циљем обезбеђивања максимално повољне позиције и дуговечности једне нације, у смислу њене, примарно државне, а секундарно и етничке егзистенције – у оној мери у којој је секундарна условљена примарном.

Полазећи од чињенице да је историја била сведок нестанку бројних моћних држава, док су неке друге, много слабије и мање, успевале да опстану и вековима их наџиве, аутори изводе логичан закључак да су реална свест о сопственим потенцијалима и исправна стратегија њихове примене, за опстанак и просперитет једног међународног субјекта, од пресудног значаја.

Извор: http://www.slglasnik.com/glasnik-preporucuje/neuhvatljivost-nacionalne-moci

Едиција СТУДИЈЕ И МОНОГРАФИЈЕ
 
Ова едиција је отворена за ауторе из различитих области стваралаштва, посебно млађе генерације, и за вредне књиге које расправљају о слободи, људским правима, човековом достојанству, демократији и борби за владавину права, али и о многим другим темама.
 
ПРАВНА БИБЛИОТЕКА
 

Проф. др Јовица Тркуља

Уредник „Гласникове“ Правне библиотеке проф. др Јовица Тркуља, редовни професор Универзитета у Београду – Правног факултета, аутор је седам књига. Уређивао је часопис Гледишта и као уредник утемељивао је издавачку кућу „Драганић“, а у „Гласнику“ је уредник од 2005. године. Говори немачки и енглески језик. Управник је Издавачког центра Правног факултета у Београду и главни уредник издања Центра за унапређивање правних студија. Главни је и одговорни уредник часописа Hereticus, библиотеке Политика и друштво, округлих столова и зборника „Кикиндски дијалози“. Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Правном факултету у Београду.

Нема коментара:

Постави коментар