Претражи овај блог

среда, 7. март 2012.

Представљена нова књига Добрице Ћосића БОСАНСКИ РАТ

07. Март 2012.

У препуној Великој сали Дома омладине Београда у уторак, 6. марта представљена је књига Добрице Ћосића Босански рат.  

Oсим аутора, на представљању књиге говорили су професор др Дарко Танасковић, писац Владимир Кецмановић, уредник књиге и писац Марко Крстић, као и публициста Драгослав Бокан.

Ћосић је изјавио да је Србима, Хрватима и Муслиманима потребно историјско помирење засновано на суочавању са истинама ратова деведесетих година. Он је рекао да покушај ревизије Дејтонског споразума прети да произведе несагледиве последице.

„Верски рат се лако започиње, а тешко окончава, ако се икад оконча – Срби, Муслимани и Хрвати морају да живе заједно и у суседству, а то је могуће само у условима мира и помирења до којих је немогуће доћи ако се код зараћених народа смишљено не развија историјски разум који их води у сазнања о међузависности људи и народа као услову опстанка и напретка“, рекао је Ћосић.

Тај историјски разум, додао је он, настаје на истинама о чињеницама о разбијању Југославије, чиниоцима тог процеса, узроцима и покретачима рата и њиховим циљевима, са конкретном персонализацијом ратних злочина.

„То су миротворачке истине у овом времену и то је једина медицина која може да лечи од шовинизма разбољена друштва“, поручио је Ћосић, и истакао да се и као председник Савезне Републике Југославије и писац у улози политичара и државника тих ратних година, залагао за политику историјског компромиса.

Нова књига Добрице Ћосића јесте скуп докумената који су део Ћосићеве архиве сакупљане у време његовог председавања СРЈ, као и ратних сукоба на простору БиХ. Она представља документ о историјским збивањима у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. и током преговора и потписивања Дејтонског споразума.

„Књига је одбрана слободе и истине, људских и националних права која се садрже у Републици Српској, тој прескупој, али јединој политичкој и ратној победи српског народа у другој половини 20. века“, рекао је Ћосић.

Он сматра да ће његово дело послужити бољем разумевању новије историје, али и будућих догађаја.

На представљању се могло чути да је Ћосић овом књигом одговорио на клевете којима је годинама обасипан као главни идеолог великосрпског националистичког пројекта.

Танасковић је навео да Ћосићев пут није био пут рата, већ на крајње суженом маневарском простору пут национално одговорног, достојанственог и рационалног трагања за могућим компромисом.

„О Ћосићевом Босанском рату сигурно ће се бурно расправљати – и треба да се расправља, јер и има о чему“, рекао је Танасковић, замоливши оне који ће у тој расправи учествовати и о књизи изрицати судове да је претходно прочитају.

Крстић је оценио да ће улога Добрице Ћосића и његове идеје и убудуће бити предмет расправа и нагласио да без познавања његовог дела неће бити могуће разумети догађаје у другој половини 20. века у Србији, као и трагичне догађаје на Балкану уопште.

Кецмановић је препоручио је Ћосићеву књигу као историјско сведочанство али и као борбу против прећуткивања које се данас претвара у фатално.

„Треба поштовати све жртве јер, ма колико парадоксално звучало, живимо у времену у коме је неопходно нагласити и своје жртве, а треба чувати сећање и не одустајати од истине“, рекао је он. 

Бокан је рекао да, иако носи наслов Босански рат, ова књига је заправо о миру. Он је такође изјавио да Ћосић јесте отац нације иако се данас тај израз исмева јер се заборавља да иза те речи стоји родитељ, који није диктатор.

„То је брижни родитељ који трага за решењима преко којих ће његова деца и они које воли пронаћи свој пут ка правом животу“, закључио је Бокан.

Нема коментара:

Постави коментар