Претражи овај блог

петак, 30. март 2012.

Представљена књига ПРВА ПРОЛЕТЕРСКА Богдана Зелића Боће

30. Март 2012.

У Клубу – књижари – галерији Гласник у четвртак, 29. марта представљена је књига Прва пролетерска, Челна колона НОБ-а, Богдана Зелића Боће.

О књизи су говорили: Славољуб Слава Ђукић, Слободан Кљакић и аутор.

Ђукић је признао и својеврсну интимну наклоност ка овој тематици, с обзиром на то да је и сам био борац Прве пролетерске, истина не толико дуго колико и Зелић.

„Верујем да ће читаоце привући ауторова педантност, као и то што је он аутентични сведок и очевидац и савесни описивач тог времена – наиме, ова књига садржи све добре особине надахнуте историјске хронике – информације о догађајима и личностима, животне приче и поштен и објективан однос према ономе што је аутор доживео“, нагласио је Ђукић.

Кљакић је подвукао и важност разумевање Гласника као издавача за овакву врсту литературе.
„Драгоценост књиге лежи у још једном разлогу који се препознаје у историјском, али и актуелном дневно-политичком моделу који није претерано погодан за књиге ове врсте, а њена вредност је вишеструка – она је изузетно слојевита, а покрива пре свега познати план историографске реконструкције Другог светског рата на простору Југославије и улогу Прве пролетерске бригаде у тој борби“, рекао је Кљакић.

Зелић је истакао да је желео да „као аутентични сведок рата у којем су најбољи међу нама положили своје животе“, покаже како је он видео и доживео то време.

„Водио сам се мишљу да већ сутра учесници тог рата, услед биолошких законитости, неће бити у могућности да пренесу своја искуства и да зато треба иза себе оставити сведочанства која би нова поколења подсетила на борбу коју смо ми водили, послужити историчарима који истражују тај период и бити могућа инспирација онима који стварају у области књижевности и другим уметничким дисциплинама“, рекао је он.

„Она је важна и историографски и публицистички, а услед свакодневних идеолошких притисака и покушаја кривотворења дешавања из овог периода, која се данас дешавају свуда у свету“, закључио је Зелић.

Књига Богдана Зелића Боће о Првој народноослободилачкој ударној пролетерској бригади, основаној 21. децембра 1941. у Рудом, представља драгоцено и вишеструко важно сведочење борца и старешине из првих редова ове бригаде, о њеном ратном путу и борбама од 1941. до 1945. Зелић је написао обимно дело врло сложене, слојевите структуре, које нас често ставља пред питање да ли су догађаји и личности о којима сведочи пристигли из света литературе. У години у којој се обележава 70 година од формирања Прве пролетерске бригаде, ова књига је нека врста споменика самим пролетерима, њиховој Првој пролетерској и њеним чистим моралним, борбеним и слободарским извориштима.

прво издање, 2011.
15 х 23 цм, 1.144 стр.
броширан повез, латиница
ISBN: 978-86-519-1166-1
 
Цена на сајту:
2.484,00 ДИН

Цена за чланове клуба са попустом:
1.863,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Нема коментара:

Постави коментар