Претражи овај блог

уторак, 21. фебруар 2012.

Додељене награде „Десимир Тошић“ за 2011.

21. Фебруар 2012.

Драгољуб Ђорђевић и Марко Сомборац добитници су награде „Десимир Тошић“ за 2011. Ђорђевић је награђен за књигу Казуј крчмо Џеримо, а Сомборац за стрип који свакодневно излази у дневним новинама Блиц.

Овогодишњи лауреати, примили су признање које носи име истакнутог борца за демократију Десимира Тошића, у понедељак, 20. фебруара у Римској дворани Библиотеке града Београда.

Председник жирија Драгољуб Жарковић рекао је на додели награда да Ђорђевић у својој књизи сагледава велики број аспеката периферијске кафане и кафанског живота, као и структуру њених посетилаца. Писац, како је навео, покушава да прикаже утицај кафане на савремено друштво.
Ђорђевићева књига, проглашена за најбоље дело у области публицистике у 2011, представља вредну базу података за сваког истраживача који буде наставио да се бави феноменом кафане из социолошког угла, сматра Жарковић.

Према његовим речима, жири је једногласно одлучио да награду за најбољи медијски серијал у 2011. додели Марку Сомборцу, јер му је успело да свакодневно објављује таблу стрипа којом је привукао пажњу широке публике и укупне јавности.

Бранимир Б. Ђорђевић је рекао да је о његовој књизи Казуј крчмо Џеримо објављено десетак приказа у научним и стручним часописима. Он је најавио да ће Службеном гласнику ускоро предати нови рукопис с радним насловом Кафанологија.

Награђени Марко Сомборац је рекао да је награда „Десимир Тошић“ озбиљно признање које носи име важне личности.

„Обећавам да ћу наставити да цртам смешне стрипове, а можда ми се заломи и неки паметан“, рекао је Сомборац.
         
У ужем избору за награду за 2011. билe су и књиге Основи какодалогије Ивана Станковића и Сећање на титоизам Тодора Куљића.

Награда „Десимир Тошић“ за најбоља дела у области публицистике афирмише основне хуманистичке и демократске принципе, а то признање установио је и од 2008. додељује Службени гласник.

Добитнику награде за најбољу књигу из области публицистике припада новчани износ од 240.000 динара, а за најбољу колумну, фељтон или серију текстова објављених у медијима биће штампана књига награђеног аутора.

Нема коментара:

Постави коментар