Претражи овај блог

среда, 22. фебруар 2012.

Представљена књига РЕКВИЈЕМ РЕВОЛУЦИЈИ

22. Фебруар 2012.

У Клубу – књижари – галерији Гласник je у уторак, 21. фебруара представљена књига др Невена Цветићанина Реквијем револуцији.

Осим аутора, о књизи су говорили др Дејан Јовић, професор Факултета политичких наука у Загребу, др Огњен Прибићевић, научни саветник Института друштвених наука у Београду и др Слободан Дивјак, директор филозофске школе „Felix Romuliana“.

Читаоци ће у књизи пронаћи одговоре на питања шта је највећи проблем Србије и зашто она, и поред свих покушаја, и даље не може да стане на стабилно политичко тле.

Јовић је рекао да књига Реквијем револуцији, предстaвља збирку 100 мањих есеја које је Цветићанин писао од 2000, а највише након 2004. па до 2010, а који су углавном објављени у листовима попут Политике и Данасa. Он је признао да је лично скептичан према сличним књигама у којима се публикују већ објављени новински текстови, али да је ова књига ипак другачији пример.

„Аутор није класичан новински колумнист, а његове колумне су често више од новинских коментара или кратких анализа политичких и других дешавања“, оценио је Јовић.

Прибићевић је истакао исправан ауторов приступ који акцентује неопходност успостављања адекватног система вредности, без којег ће се друштво у потпуности распасти.

„Динамика глобалних промена је интензивнија у последњих пет до десет година, и то невероватно утиче на нашу свест и будућност – стога питање свих питања представља – на чему ће се друштво базирати у будућности, односно које ће то вредности бити према којима ће се усмеравати наша деца“, нагласио је Прибићевић.

Цветићанин је рекао да је реч о књизи која на неки начин говори о свим нашим револуцијама, којих је препуна наша историја, али након којих се суштински углавном ништа не мења.
„Она је и својеврсна студија политичког менталитета која помало личи на Пекићева Писма из туђине, односно она је критика тог политичког менталитета, који сматра да је довољно да се промене људи или партије и да ће то довести до суштинских промена“, закључио је он.


Oсим есеја који се баве политичким животом у Србији књига доноси и оне о глобалним проблемима, о базичним проблемима политичке филозофије и теорије, о проблемима филозофије и социологије историје, као и низ путописних есеја са ауторових пропутовања по Европи.

Нема коментара:

Постави коментар