Претражи овај блог

петак, 10. фебруар 2012.

Представљена нова колекција ВЕЛИКИ СВЕТСКИ МУЗЕЈИ

10. Фебруар 2012.

У Клубу – књижари – галерији Гласник je у четвртак, 9. фебруара представљена нова колекција Велики светски музеји у оквиру које је до садa објављено пет књига.

Нова колекција Службеног гласника у 12 књига, представиће домаћим читаоцима најбогатије збирке најзначајнијих уметника и њихових дела из колекција најпознатијих светских музејa. Колекција је започела објављивањем књиге Ермитаж – Санкт Петербург, а до сада су објављене и монографије: Лувр – Париз, Галерија Академије – Венеција, Стара Пинакотека – Минхен и Рејксмузеум – Амстердам. Од децембра 2011. књиге се појављују сваке друге среде на киосцима.

У колекцији се, осим објављених, налазе и књиге: Британски музеј – Лондон, Археолошки музеј – Атина, Уфици – Фиренца, Национална галерија уметности –Вашингтон, Прадо – Мадрид, Египатски музеј – Каиро и Уметничко-историјски музеј – Беч.

Свака књига садржи причу о појединачном музеју, његовом значају и богатству, коју су писали познаваоци управо те ризнице. Затим следи преглед најважнијих дела. Уз верну репродукцију, постигнуту захваљујући врхунској штампи, налазе се подаци о слици и уметнику, који нас на најбољи начин уводе у свет слика и скулптура из богатих музејских збирки. Ради лакшег сналажења, на крају сваке књиге штампан је регистар уметника и дела. Реч је о књигама за гледање и уживање, али и упознавање светске културне баштине. Између осталог, читаоци могу уживати у Делакроовим Алжирским женама, Ђотовој Стигматизацији Св. Фрање, Огистовом Турском купатилу, Ел Грековом Светом Лују Француском, Каравађовој Гaтари, Да Винчијевој Мона Лизи и Богородици у пећини, у делима Микеланђела, Рафаела, Рембранта, Тицијана, Ван Дајка, Ботичелија, Рубенса и још стотине других мајстора.

Живадин Митровић похвалио је избор музеја у овој колекцији, које је и сам обишао. Овакве књиге корисне су и практичне из више разлога, нагласио је Митровић – онима који су их видели, помоћи ће да оживе своје успомене, а оне који нису посетили највеће светске музеје води на имагинарно путовање кроз важна светске здања и припрема их да у богатим колекцијама које намеравају да погледају направе лични избор. „Немогуће је током једне посете обићи све збирке, било ког од ових музеја. За неке, попут Ермитажа или Лувра требали би вам месеци или године. Зато су овако конципиране и добро урађене монографије могућност да се упознате са уметничким збиркама, а касније и погледате, на основу властитог избора, оно што вас интересује.“

Уредник пројекта, који обухвата скраћене верзије луксузних монографија о светским музејима италијанске издавачке куће Мондадори, и директор Гласниковог издаваштва књига и часописа, Петар Арбутина, објаснио је да га је мотивисао општи индолентни однос према чињеници да су највећи српски музеји годинама затворени, а њихово благо недоступно и туристима и новим генерацијама које раније нису имале прилику да га виде. 

Издања се штампају у тиражу од 10.000 примерака и могу се пронаћи и на киосцима, а не само у књижарама по цени од 499,00 динара.

YouTube Ермитаж – Санкт Петербург:: http://youtu.be/yOL-pYcHI3c
YouTube: Лувр – Париз: http://youtu.be/oPXcp1a7EjU
YouTube Галерија Академије – Венеција: http://youtu.be/NZ2vmJ2wv4c
YouTube  Стара Пинакотека –  Минхен: http://youtu.be/IrOmoSN9yQE
YouTube Рејксмузеум – Амстердам: http://youtu.be/8pbMiyep8ts

Нема коментара:

Постави коментар