Претражи овај блог

петак, 3. фебруар 2012.

Представљена књига Све што (не) кажем погрешно је

03. Фебруар 2012.

У Клубу – књижари – галерији Гласник у четвртак, 2. фебруара представљена је књига Све што (не) кажем погрешно је ауторке Неде Валчић Лазовић.
О књизи су осим ауторке говорили уредници Драган Инђић, Петар Арбутина и Гојко Тешић.
Књига са поднасловом Савремени светски писци, која је уврштена у Гласникову библиотеку Сведоци епохе, заједничко је издање РТС-a и Службеног гласника.

Инђић је открио да је пре десетак година био иницијатор да колегиница Валчић Лазовић преточи TВ интервјуе у писане текстове и да им дода описе места, саговорника, атмосфере како би приче добиле на сликовитости. Арбутина је указао на значај самог избора саговорника јер како би се иначе објаснило да је новинарка одабрала да разговара са чак тројицом писаца који су доцније освојили Нобелову награду (Орхан Памук, Жан-Мари Гистав ле Клезио и Марио Варгас Љоса). За њега је пријатно изненађење да је овом књигом добијена слика савремене књижевне сцене, пре свега, сажета мапа европске књижевности, и да је исцртана мапа префињеног књижевног укуса ауторке. Тешић је подсетио да је пре више од две деценије запазио емисије у којима је млада новинарка РТС-а разговарала са знаменитим личностима, првенствено писцима југословенске културе, и да га је њен рукопис импресионирао јер је на известан начин „диверзија“ пошто је наметнула свој стваралачки кредо, личне принципе, нудећи своје виђење животне и духовне стварности која окружује интервјуисаног. Тешић је приметио да је ауторка кроз 15 интервјуа понудила 15 различитих прича са хиљаду тема и наметнула атипичан концепт интервјуа за медиј као што је телевизија.

Ауторка је истакла да јој је и даље прва љубав медиј у коме ради, али да је био изазов да између 60 интервјуа одабере само 15 јер је морала да одреди критеријум по коме ће их бирати – а да то буду значајне личности, да се разговара о разноврсним темама и то на занимљив начин. „Упознала сам многе писце – питала их, слушала, одговарала на њихова питања. Једни су ме предусретљиво дочекивали, други одбијали, трећи одлагали сусрете. Захвална сам једнима и другима јер су ме научили да је све могуће и да ништа није извесно“, рекла је Неда Валчић Лазовић.

Нема коментара:

Постави коментар