Претражи овај блог

среда, 29. фебруар 2012.

Нова признања за ГЛАСНИК

28. Фебруар 2012.

Жири за доделу награда „Лаза Костић“ актуелног 17. Међународног салона књига у Новом Саду, донео је одлуку да два највреднија признања – награда „Лаза Костић“ и награда „Издавачки подухват“ припадну Гласнику.

Жири у саставу: Ненад Шапоња (председник), Зоран Ђерић и Ђорђе Писарев, у уторак, 28. фебруара, обелоданио je одлуку о добитницима награда. Они су саопштили да је на седници одржаној у понедељак 27. фебруара 2012, након разматрања више од 120 књига изашлих између два Салона, жири једногласно донео одлуку да награда „Лаза Костић“ припадне Владимиру Гвоздену, за студију Српска путописна култура 1914–1940 у издању Гласника. У образложењу се наводи да ова књига „не само да представља целовит и јединствен допринос компаративном проучавању српских путописа, његових књижевних и когнитивних стратегија и естетике, већ пред свога читаоца износи и својеврстан бедекер савремених књижевних теорија нудећи један другачији поглед на путопис, поглед управо самерен 21. веку“.

Гласнику је припала и награда „Издавачки подухват“ за колекцију Србија и коментари, а у образложењу те одлуке наводи се да покретање и објављивање девет књига ове колекције у протекле две године представља својеврсну промену како издавачких стандарда, тако и позиције читања.

Награде ће бити уручене у четвртак, 1. марта 2012. у 12.00 сати у Новом Саду, у хали Мастер Новосадског сајма.

Нема коментара:

Постави коментар