Претражи овај блог

петак, 24. фебруар 2012.

Представљена књига ДИПЛОМАТИЈА И ШАХ

24. Фебруар 2012.

У Клубу – књижари – галерији Гласник је у четвртак, 23. фебруара представљена књига Дипломатија и шах Владислава Јовановића, својевремено шефа сталне мисије СР Југославије при УН и некадашњег министра иностраних послова.

О књизи су говорили: Слободан Рељић, Славенко Терзић, Ђура Билбија и аутор.
Јовановић, који се у дипломатској каријери кретао од Брисела, преко Лондона, до Њујорка, сада проводи мирне пензионерске дане са породицом. Каже да је тек сад, као пензионер, осетио шта је то права слобода. Он то дефинише као веома леп осећај, када немаш никог надређеног изнад себе.

У својој књизи, Јовановић, између осталог, пише:

„У развијању односа и сарадње са суседима и другим земљама, а посебно са интеграционим целинама, морамо се чувати оба опасна екстрема: како конфронтације тако и капитулације. Оба представљају пут без повратка. Политика конфронтације води у развој који се најчешће не може контролисати, што је противно принципу предвидивости у спољној политици. А политика капитулације спушта нас одмах испод прага равноправности са другим земљама и наше основне националне и државне интересе оставља незаштићеним и на вољу другима. Зато водећа и трајна максима наше спољнополитичке стратегије мора бити: ни конфронтација ни капитулација. Само реална и одговорна, принципијелна и рационална, национална и интернационална спољна политика може нас заштитити од оба ова екстрема. Тај средњи пут је не само респектабилан него и једини могућ уколико желимо да будемо субјекат а не објекат у међународном животу. Нема никакве сумње да би интегрисање Србије у ЕУ најбоље одговарало нашим укупним дугорочним интересима и циљевима. Због тога наше опредељење за чланством у ЕУ ужива најширу народну подршку. Али и за то постоје границе дозвољеног и висина цене која се мора платити. Од почетка процеса приближавања ЕУ као коначном циљу, морали смо прво у себи рашчистити а затим партнерима на Западу, посебно у ЕУ, јасно предочити да желимо да постанемо члан те престижне организације само под истим условима под којима су то постале и друге чланице. Другим речима, морали смо одмах одбацити било какву могућност подношења територијалне жртве за улазак у ЕУ“.

Нема коментара:

Постави коментар