Претражи овај блог

уторак, 14. фебруар 2012.

На Коларцу предстaвљена књига о Ранку Жеравици

14. Фебруар 2012.

У Малој сали Коларчеве задужбине је у понедељак, 13. фебруара представљена књига Жеравица светске кошарке, узбудљив животопис о легенди српске и светске кошарке, Ранку Жеравици.

На представљању су говорили Гласникова представница за односе с јавношћу Гордана Милосављевић Стојановић, приређивач књиге Милутин Лута Павловић, Братислав Ђорђевић и Ранко Жеравица.

Глумац и велики пријатељ Ранка Жеравице Иван Бекјарев прочитао је шта су о Ранку Жеравици рекли Бора Станковић, Александар Гомељски, Игњацио Солосабал, Маноло Флорес...

У препуној мали сали Коларчеве задужбине, присутни су могли да уживају и у кратком видео-запису о Ранку Жеравици и музичком интермецу некадашњег кошаркаша Банета Остојића.
Колико је тачно Жеравица учинио за магичну игру под обручима, нико не може да претпостави, али ће људи убудуће имати прилику да бар мало проживе његов кошаркашки пут кроз књигу Жеравица светске кошарке.

„У књизи има свега и свачега – од стручног дела до неких занимљивости које су ми се десиле на кошаркашком путу“, рекао је Жеравица.

„Срећом, имам доста чуваног писаног материјала, а и сећање ме још служи, па се надам да нисам нешто битно изоставио“, истакао је он.

Нико није могао да претпостави да ће се давне 1929. у Новом Милошеву десити нешто што ће потпуно променити ток кошаркашке историје. Тада је у овом малом банатском месту рођен Ранко Жеравица, човек који ће читав свој живот посветити развоју омиљене игре.
Од тог тренутка прошло је скоро пуне 83 године, а за то време Жеравица је својим знањем најкраће речено обогатио кошарку, како српску, тако и европску, а на послетку светску.

Прослављени тренер објаснио је откуд баш сада идеја за издавањем књиге:

„Већ десет година сам планирао да је напишем, али сам некако стално одлагао. Ипак, одлучио сам да нема више чекања и прионуо на посао, а било је прелепо присетити се свих тих ствари“.

Старији љубитељи кошарке знају напамет шта је све освојио Ранко Жеравица, а они млађи, не својом кривицом, тешко да би могли да кажу нешто више од имена спорта којим се бавио. Утолико је драгоценија књига Жеравица светске кошарке, у којој је све што треба да се зна о Жеравици, од „банатског блата до светског злата“, како је гласио радни наслов.

Прича о дечаку из Новог Милошева, чију је угледну и имућну породицу нова власт после Другог светског рата оставила на две кашике, један сто и пар столица, сигурно ће заинтересовати и оне који нису заинтересовани за кошарку и спорт.

Нема коментара:

Постави коментар