Претражи овај блог

недеља, 18. децембар 2011.

16. Децембар 2011.

У Римској дворани Библиотеке града Београда у четвртак, 15. децембра представљена је књига Одговори – Политичке сукобице Мирка Чанадановића.
О књизи су говорили: Слободан Гавриловић, Ратко Божовић, Илија Марковић, Перо Симић и аутор.

Слободан Гавриловић је оценио да књига, иако наизглед мала, потврђује његову жељу коју упућује многим ауторима, а то је да смање обим књиге, јер оне тако добијају на значају и динамици.

„Зашто Мирко Чанадановић у едицији Сведоци епохе – по објективним критеријумима он то заслужује, јер едиција Сведоци епохе повезује оно што Гласник жели да буде, да чува своју традицију и прошлост, али и да најављује будућност – да буде гласник будућности“, истакао је он.

Гласник је до 1919. поред правних норми садржао и велики број књижевних прилога и прича, као што је на пример Плава гробница Милутина Бојића, а сарадник је више од једне деценије био и Винавер“, подсетио је он, нагласивши да Гласник жели да настави да баштини ту дивну традицију.

„Мирко Чанадановић је сведок епохе из више разлога – најпре зато што је припадао једном покрету који је оставио снажан печат у овој држави, међу бројним народима и националним мањинама“, рекао је Гавриловић. „Време ће мењати своје вредносне судове, али нико неће моћи да оспори да је тај покрет био посебно обележен критичким мишљењем, које истичем као нешто што није било уобичајено у тој комунистичкој парадигми“.

Божовић је нагласио да je најтеже кад нижеразредни и неумни причају причу о ономе ко је уман, а то представља један континуитет код нас, али и нашу велику несрећу.
„Мирко у књизи не делује као човек који је доживео рањено човештво, већ као човек који успоставља и брани човештво“, рекао је он.

Он је такође констатовао да књига у продубљеном смислу говори о онтологији политике и онтологији догматизма у политици, што и јесте суштина аутократског духа те политике.
Чанадановић је навео да је реч о збирци његових реаговања на обновљена кривотворења и омаловажавања идеја и политичке праксе либерала с краја осамдесетих и почетка деведесетих, најавивши да о оном претходном периоду планира да пише у наредној књизи.

„Тих година престао сам да верујем да се у нашој средини, са нашим политичким искуством и културом произвођачи неистина најбоље могу ућуткати тако што ће бити игнорисани, јер ћутање понекад погодује ширењу неистина“, истакао је он.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/predstavljena-knjiga-odgovori-%E2%80%93-politicke-sukobice

Нема коментара:

Постави коментар