Претражи овај блог

понедељак, 26. децембар 2011.

На Звездари представљена ОКОЛИНА БЕОГРАДА И СМЕДЕРЕВА

23. Децембар 2011.

У огранку Библиотеке града Београда „Бранко Миљковић“ на Звездари, у четвртак, 22. децембра представљена је књига Околина Београда и Смедерева и целокупна Гласникова едиција „Корени“ којој припада ово дело, о чему су говорили Милета Продановић и Борисав Челиковић.

Пре више од једног века, знаменити научник Јован Цвијић је са својим сарадницима и ученицима започео вековни подухват српске науке: антропогеографско испитивање српских земаља у склопу кога су истраживана насеља, порекло становништва и обичаји. Студије настале у склопу овог пројекта објављиване су у Српском етнографском зборнику Српске краљевске академије и данас су права библиофилска реткост коју поседује мали број институција, библиотека и појединаца.

У оквиру едиције „Корени“ објављена су фототипска издања из Српског етнографског зборника, али и студије о пореклу српских породица, њиховим миграционим кретањима и обичајима, објављене у другим издањима. Обласно груписана издања ове едиције употпуњена су поговорима који указују на релевантне студије и расправе објављене у последњих пола века. Првих 17 књига „Корена“ посвећене су предеоним целинама које обухватају територију централне и западне Србије: од Велике Мораве на истоку, Саве на северу, Дрине на западу, Рзава и Западне Мораве на југу.

Проучавање села у околини Београда почело је још 1893, када је 25. марта Цвијић са својим ђацима организовао прву екскурзију по београдској околини. Након тога, организоване су бројне екскурзије, које су послужиле за испитивање села у околини Београда и прикупљена велика количина материјала који је Цвијић обрадио, а то се однедавно налази и у делу Околина Београда и Смедерева.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/na-zvezdari-predstavljena-okolina-beograda-i-smedereva

Нема коментара:

Постави коментар