Претражи овај блог

понедељак, 26. децембар 2011.

Представљeна монографија ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ВИШЕСТРАНАЧЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

22. Децембар 2011.

У Малој сали зграде Народне скупштине Републике Србије је у среду, 21. децембра представљена монографија Две деценије вишестраначја у Републици Србији, Верице Михајловић и Зорана Радоњића.

Представљањем монографије, Гласник је дао допринос обележавању двадесетогодишњице од увођења вишестраначја у Републици Србији.

Говорили су:

проф. др Милан Јовановић, рецензент књиге,

Вељко Одаловић, генерални секретар Народне скупштине,

Миодраг Радојевић, извршни уредник

и Верица Михајловић, коаутор књиге.

Доношењем Устава 1990, Република Србија је постала парламентарна демократија са јасном поделом власти и вишестраначјем. У ове две деценије политички живот Србије био је изузетно динамичан, што је за последицу имало честе промене изборног законодавства и велики број изборних циклуса.

О том периоду, иако историјски блиском, до сада није било тако свеобухватних публикација као што су то учинили аутори ове монографије. По први пут, на једном месту налазе се сви изборни резултати од 1990. до 2010. године; како за парламентарне, тако и за председничке изборе, како за Републику Србију тако и за државе у чијем је саставу Србија била у протекле две деценије (СРЈ и СЦГ). Монографија садржи близу 3.000 имена, а забележена су имена свих народних посланика, свих чланова Владе, свих председника државе, свих судија Уставног и Врховног суда, свих републичких тужилаца, секретара Скупштине и секретара Владе.

Саставни део монографије су и коментари устава и свих изборних прописа који су донети у претходне две деценије. Дакле, све оно што се може сматрати политиколошким, политичким, али и историјским чињеницама у вези са овим периодом, налази се у овом драгоценом делу.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/predstavljena-monografija-dve-decenije-visestranacja-u-republici-srbiji

Нема коментара:

Постави коментар