Претражи овај блог

петак, 9. децембар 2011.

ОКОЛИНА БЕОГРАДА И СМЕДЕРЕВА представљена у Конаку кнегиње Љубице

09. Децембар 2011.

У Kонаку кнегиње Љубице је у четвртак 8. децембра представљена књига Околина Београда и Смедерева – 11. дело из Гласникове едиције „Корени“, о којој су говорили Светлана Велмар Јанковић, Јован Ћирилов и Борисав Челиковић, приређивач едиције.

У књизи су обрађена 123 насеља од којих 82 припадају општинама града Београда.

Према речима приређивача Челиковића, циљ „Корена“ је да се наше културно благо, које је стварано у раздобљу од средине 19. века од када датира најстарија студија, па до краја 20. Века, сједини на једном месту.

Светлана Велмар Јанковић је истакла да у књизи Околина Београда и Смедерева на изглед суви и једноставни подаци откривају много тога, додајући да је заправо реч о обимном зборнику 10 антропогеографских радова са много занимљивих података и да је она много научила о ауторима који су писали у овом зборнику.

„Ово је изузетно обиман зборник радова и време када су настали ти радови, јако се разликује“, рекла је она, објаснивши да је студија Алимпија Богића из 1866. најстарија, док су студије Боривоја Дробњаковића и Владимира Ђурића из педесетих година прошлог века.

„Ових 90 година је раздвојило наведене радове који се налазе у овој књизи, али уредници издања одлучили су да их сједине и представе као целину“, рекла је она, додавши да су сви радови обележени јединственим методолошким поступком, који омогућава да се примети да је научни метод радова потпуно јединствен.

Ћирилов је приметио да фонтови који се налазе у књизи подсећају на стара времена и да му је задовољство што може да завири у прошлост Београда.

Пре више од једног века научник Јован Цвијић је са својим сарадницима и ученицима започео антропогеографско испитивање српских земаља у склопу кога су истраживана насеља, порекло становништва и обичаја. Студије настале у склопу овог пројекта објављиване су у Српском етнографском зборнику Српске краљевске академије.

У оквиру читаве едиције објављена су фототипска издања из Српског етнографског зборника, али и студије о пореклу српских породица, њиховим миграционим кретањима и обичајима, објављене у другим издањима. Обласно груписана издања ове едиције употпуњена су поговорима који указују на релевантне студије и расправе објављене у последњих пола века. Првих 17 књига „Корена“ посвећене су предеоним целинама које обухватају територију централне и западне Србије: од Велике Мораве на истоку, Саве на северу, Дрине на западу, Рзава и Западне Мораве на југу.

Едиција „Корени“ ће наредних година обогатити српску културу библиотеком од преко 50 књига у којој ће на једном месту бити сабране студије које ће бити темељ за проучавање порекла српских породица и њихових миграционих кретања, обичаја који су са собом доносиле у нове средине и ту губиле или делимично сачувале.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/okolina-beograda-i-smedereva-predstavljena-u-konaku-kneginje-ljubice

Нема коментара:

Постави коментар