Претражи овај блог

четвртак, 8. децембар 2011.

У Тополи представљена едиција КОРЕНИ

07. Децембар 2011.

У библиотеци „Радоје Домановић“ у Тополи је у уторак, 6. децембра представљена Гласникова едиција „Корени“, о којој је говорио приређивач едиције Борислав Челиковић.

Посебна пажња посвећена је књигама Јасеница, Лепеница и Качер, које су објављене у оквиру те едиције, а било је речи и о документарним филмовима који су у припреми, а који ће тематски пратити сваку од појединачних књига у оквиру едиције „Корени“.

Борисав Челиковић је на почетку упознао публику са концепцијом и садржајем едиције „Корени“ истакавши улогу Јована Цвијића, творца антропогеографске школе, захваљујући коме је у раздобљу од једног века уназад, написано више стотина радова који се баве проучавањем насеља, порекла становништва и обичаја. Указао је и да је територија општине Топола читава антропогеографски проучена почетком прошлог века, али не јединствено, већ у складу са тадашњим административним поделама, тако да се село Светлић налази у књизи Лепеница, Јарменовци, Манојловци, Гуришевци и Војковци у књизи Качер, док се осталих 26 насеља општине Топола налази у књизи Јасеница. Потом је представио садржај књига истакавши значај аутора Боривоја Дробњаковића, универзитетског професора и академика, рођеног крагујевчанина и Јеремије М. Павловића, учитеља родом из села Божурње, који је написо, поред студија о животу и народним обичајима Јасенице и Качера, јединствену студију о жени у Јасеници – Јасеничанка (1930) и монографију школе у Блазнави (1908). Изнео је и предлог да се Топола овом значајном прегаоцу одужи тако што ће нека од топлских улица или установа понети име Јеремије М. Павловића. Указао је и на цртеже крајева око Тополе и Шумадије, академског сликара Љубе Ивановића, који су, као и претходне студије, објављени у књизи Јасеница. На крају прочитао је опис Госпојинског панађура у Тополи 1847. године који је објавио Боривоје Дробњаковић и истакао значај што се овај вашар у Тополи на Малу Госпојину, иначе славу града, одржао до данас и то у изузетном обиму, сачувавши у себи доста првобитног, за разлику од осталих у Србији.

Након представљања књига уследила је пројекција радне верзије документарног филма „Качер“. Наиме напоредо са објављивањем едиције „Корени“ Гласник припрема под истим називом и едицију филмова који прате сваку од књига. Циљ је да се направи паралела између књига, у којма је описан живот некада и данађњег времена које је у фрагментима приказано у филму. Филм о Качеру снимљен је средином јула у качерским насељима Руднику, Јарменовцима, Гуришевцима, Заграђу, Трудељу, Босути, Белановици, Моравцима, Љигу и Шилопају.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/u-topoli-predstavljena-edicija-koreni

Нема коментара:

Постави коментар