Претражи овај блог

уторак, 6. децембар 2011.

ПОВЕЉА КРАЉА МИЛУТИНА МАНАСТИРУ БАЊСКА

Поштовани,

Част нам је да Вас позовемо на конференцију за новинаре поводом објављивања књиге

ПОВЕЉА КРАЉА МИЛУТИНА МАНАСТИРУ БАЊСКА

у уторак, 6. децембра у 12.00, у Прес-центру УНС, Кнез Михаилова 6/III.
О књизи ће говорити Ђорђе Трифуновић, приређивач,
и Бранко В. Јокић, директор Музеја у Приштини.

Седам векова од настанка једног од најзначајнијих писаних споменика српске културе, рукописног свитка Светостефанске хрисовуље, и стотину двадесет година откако је њен изворни препис у облику књиге откривен у цариградском Старом сарају, потом рашчитан и 1890. штампан у два издања, у Београду и у Бечу, први пут се у интегралном фототипском издању појављује даровна повеља краља Милутина, праунука светога Симеона Немање, унука првовенчаног краља Стефана и унука првог архиепископа српскога Саве.

Краљ Милутин, обновивши порушени и разорени храм Св. Стефана првомученика у Бањској и хотећи „да никако не буде архиепископији, ни митрополији ни епископији, већ само игуманству за општежиће монасима“, дарова му „75 села и заселака“ – од Срема, преко Ибра, Хвостна и Раса, до Плава и Зете – „осам катуна са више од 500 влашких (пастирских) породица, неколико планина и на годину сто спудова соли у Св. Срђу и 200 перпера у новцу у Брскову“.

Повеља краља Милутина манастиру Бањска драгоцено је сведочанство о правном и домаћинском устројству средњовековне Србије, документ историјске географије и историјске граматике, живи извор српскога језика, ризница, пој, бруј старих имена. 

Саиздавачи:

Музеј у Приштини
Центар за очување наслеђа Косова и Метохије – Mnemosyne
ЈП Службени гласник
Прво издање 2011, две књиге, 24 х 34 цм, 212 стр. (књ. 1), 276 стр (књ. 2), тврд повез, ћирилица.
Обједињено издање у кожном повезу, 99 нумерисаних примерака.

Нема коментара:

Постави коментар