Претражи овај блог

понедељак, 26. децембар 2011.

Представљена књига ОБЛИЦИ ПОВЕЗИВАЊА ДРЖАВА ЧЛАНИЦА У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

23. Децембар 2011.

У Клубу – књижари – галерији Гласник је у четвртак, 22. децембра представљена књига Облици повезивања држава чланица у Европској унији, Јелене Ћеранић.

О књизи су, осим ауторке, говорили: проф. др Јовица Тркуља, проф. др Бранко Ракић, др Јован Ћирић, директор Института за упоредно право у Београду и проф. др Владимир Чоловић, виши научни сарадник Института за упоредно право у Београду.

Питање успостављања различитих облика повезивања држава унутар Европске уније последњих година доспело је у средиште интересовања, као решење које омогућава да се Унија шири и прихвата нове државе чланице, које су на различитом степену развоја, уз истовремено продубљење интеграција у оквиру заједничких политика Уније.

Kњига се бави правним и политичким облицима интеграције, тј. успостављањем убрзане сарадње између одређених држава чланица ЕУ. Након уводних напомена, у вези са самим појмом убрзане сарадње као уговорима институционализованог облика повезивања одређених држава које желе и могу да напредују брже у односу на друге земље чланице, аутор најпре, у првом делу рада излаже већ постојеће облике сарадње као што су Економска и монетарна унија, Протокол о социјалним правима и Шенгенски споразум, док је други део рада посвећен постојећим правним основама за успостављање оваквог вида сарадње међу државама чланицама ЕУ. У оквиру закључних разматрања аутор сумира изнета запажања и истиче неопходност инструмента убрзане сарадње као начина да се отклони могућност стагнације у ЕУ и настави са продубљивањем интеграција упркос ширењу ЕУ приступањем нових држава чланица.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/predstavljena-knjiga-oblici-povezivanja-drzava-clanica-u-evropskoj-uniji

Нема коментара:

Постави коментар