Претражи овај блог

четвртак, 27. октобар 2011.

Отворен 56. међународни сајам књига у Београду

24. Октобар 2011.

Овогодишњи, 56. међународни сајам књига у Београду отворен је у недељу, 23. октобра, а први дан на Гласниковом штанду обележило је представљање Избора из љубавне поезије на португалском језику Бе(иј)оград, збирке песама коју су у издању Гласника приредили Оријана Алвеш, Андре Куња и Маја Спањевић.

Беијоград, или град пољубаца, симболичан је назив књиге, која садржи и компакт-диск. У њој се налазе 43 најлепше љубавне песме, изрецитоване на португалском, али и на српском језику, а неке од њих су приликом представљања књиге рецитовали Андре Куња и Александра Недељковић.

Мало пре представљања ове занимљиве књиге, част да свечано отворе овогодишњи Сајам књига имали су Светислав Басара и књижевник из Мозамбика Мијо Котоу.

Басара је констатовао да улива оптимизам снага којом се књига одупире насртајима нових технологија и ненаметљива упорност уз чију помоћ опстаје у шаренилу површних задовољстава.

„Припала ми је част да отворим Сајам књига у години коју је Освалд Шпенглер у свом визионарском делу 'Пропаст запада' означио као почетак повратка у варварство. Са свих страна долазе застрашујућа упозорења да је духовност у кризи, она то у извесном смислу и јесте, али паници нема места - духовност и треба да буде у кризи", рекао је Басара.

Он је додао да духовност и није ништа друго до непрестано пребивање у кризи, али и да то није разлог за резигнацију, а још мање за очајање, јер у последњој анализи нестаје и пропада само оно што и треба да нестане и да пропадне.

Басара је навео да не дели оптимизам оних који очекују да из велике конфузије може настати нови квалитет и ново друштво или нова култура.

Мија Кото, коме је припала част да отвори сајам у име португалског језика, почасног госта овогодишње смотре књига, подсетио је да је језик који се данас слави на београдском сајму, званични језик осам нација распоређених на четири континента.

„Више од 200 милиона људи не само да говори португалски, већ на португалском сања и воли", рекао је Кото.

Он је нагласио да у данима који су пред нама славимо, у овом простору, појединачне гласове који се изражавају на истом језику, а да сваки писац ствара сопствени универзум и он може да представља једино самога себе.

Овогодишњи сајам, који је свечано проглашен отвореним уз звуке фанфара, трајаће до 30. октобра.

YouTube1 - Otvaranje: http://youtu.be/eR27Zz5qE4g
YouTube2 - Portugalsko veče: http://youtu.be/fzHFPb150ZM

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/otvoren-56-medjunarodni-sajam-knjiga-u-beogradu

Нема коментара:

Постави коментар