Претражи овај блог

четвртак, 13. октобар 2011.

ГЛАСНИКОВА едиција КОРЕНИ представљена на „Цвијићевим данима“ у Лозници

13. Октобар 2011.

У галерији „Мина Караџић“ Вуковог дома културе у Лозници, у среду 12. октобра, представљена је едиција „Корени“, о којој је говорио њен приређивач Борисав Челиковић.

У част знаменитог географа светског гласа Јована Цвијића, у родном граду нашег великана науке организована је традиционална манифестација „Цвијићеви дани“. Ову  манифестацију јединственог културно-образовног и научностручног садржаја организују, под покровитељством града Лознице, Центар за културу „Вук Караџић“ и Основна школа која носи име нашег уваженог научника.

Дводневни програми почели су са изложбом под насловом „Цвијићева путовања“, чији је аутор географ Биљана Радичевић, а пригодну реч имао је и Борисав Челиковић, приређивач Гласникове едиције „Корени“.

Челиковић је изјавио да су путовања обележје Цвијићевог живота и нагласио да су, оно што је Вук Караџић урадио са српским језиком у првој половини 19. века, Јован Цвијић, Јован Жујовић, Стојан Новаковић и Јосиф Панчић урадили са српском науком крајем тог и почетком 20. столећа.

„Изложбом су представљене скоро три деценије Цвијићевих истраживачких путовања, док то што је у исто време написао превазилази научни опус који може да се начини у људском веку“, оценио је Челиковић наводећи да је Цвијићево дело штампано на 10.640 страна и објављено на 12 језика.

У наставку програма Челиковић је представио прву од 80 књига едиције „Корени“.

„Ту едицију покренуо је Службени гласник, а садржаће све што је објавио Српски географски зборник Српске акдемије наука, на чији је садржај пресудан утицај, од треће књиге до данас, имао искључиво Цвијић“, рекао је Челиковић.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/glasnikova-edicija-koreni-predstavljena-na-%E2%80%9Ecvijicevim-danima%E2%80%9C-u-loznici

Нема коментара:

Постави коментар