У Клубу – књижари – галерији Гласник, у среду 5. октобра, представљена је нова Гласникова колекција „Један према један“, коју је осмислио уредник Горан Петровић, а чије прво коло чине три књиге – водичи кроз свет Љубице Арсић, Зорана Ћирића и Милисава Савића

О књигама су говорили уредник Горан Петровић и троје поменутих аутора.

„Колекција је замишљена као тачка отпора – увећати човека, у овом случају увећати писца, вратити му простор, до мере читавог једног поетичког и интимног света – за оне који се први пут сусрећу са његовим стваралаштвом, то је најбољи могући почетак“, рекао је Петровић. „За оне који његово стваралаштво добро познају и воле – то је најбољи могући преглед, који подсећа да размере само једног човека, само једне књиге, само једне људске приче нису тек тако самериве и да се оне једино могу представити један према један“, објаснио је он.

Сваки бедекер чини аутобиографија и биографија, неколико изабраних прича, сећања аутора на детињство, књижевне почетке, личне фетише, избор ружних и лепих речи, и најкарактеристичније фотографије.

„Раздаљине су скраћене на неколико часова путовања, природа уоквирена у еко и аква-паркове, читаве библиотеке сабијене у справицу величине малог прста, а човек је постао све мањи и мањи“, рекао је Петровић.

„Овакве књиге помажу младим читаоцима, али помажу и писцима да упознају себе, како смо почели да пишемо, зашто пишемо и како истрајавамо на том путу“ наводи Љубица Арсић. 

Ћирић је подсетио да је аутор 13 збирки прича и пет романа у којима је потрошио сву своју прошлост. Пишући аутобиографију био је на великом искушењу, и, како је нагласио, у овој књизи себе оголио до сржи, при чему је двојство између „магичног Ћире“ и Зорана Ћирића помирено.

Његова биографија почиње речима: „Моје име вам не значи ништа. Моје године још мање. Легенда каже да сам се родио певајући и играјући на 4/4 такт. Али, они који су ме овде довели, убрзо су ме напустили. Био сам згрожен и шокиран тим чином”.

Милисав Савић је истакао да је своју књигу правио по узору на књигу Милоша Црњанског Итака и коментари, једну од првих књига постмодернизма, односно тоталне књижевности. „Написана је са доста носталгије, такође у духу Црњанског и његове мисли да је живот комендијант случај, а мени се све чини као шака пепела“, закључио је он.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/glasnikov-vodic-kroz-intimni-svet-pisaca