У уторак, 4.октобра, у препуној сали Народне библиотеке „Стеван Сремац“ у Нишу, представљена је антологија најлепших духовних беседа Једно омилитичко трагање Оливера Ињца, као и поезија истог аутора, једног од победника на такмичењима у беседништву на Правном факултету у Београду средином 90-их година прошлог века, и аутора правничког бестселера Велике адвокатске одбране, својевремено „књиге године“ (2004).

О књизи и ауторовом поетском стваралаштву говорили су мр Ивица Живковић, професор Призренске богословије и нишки песник Мирослав Митковић, добитник „Стражилова“ за 2010. годину – награде за савремену српску поезију „Бранковог кола“. Они су указали на индиректну повезаност судског и хришћанског беседништва као и на то да је Ињац вероватно први у нашој савременој теорији о беседништву урадио аутентичну анализу беседничког стила сваког од говорника који су заступљени у књизи – почев од Господа Исуса Христоса, преко владике Николаја Велимировића и патријарха Павла, па до владике диоклијског, а сада нишког – Јована Пурића. Осим тога, они су указали и на суптилну везу између ауторовог беседништва и његових стихова.

Током представљања Ињчевог стваралаштва, на видео-биму је емитован и аутентични РТС-ов снимак студентске беседе Оливера Ињца из 1994, а програм је музички „обојио“ познати нишки адвокат и гитариста Зоран Стамболић.

Књига Једно омилитичко трагање била је најпродаванија на прошлогодишњем Сајму књига у Нишу.

Извор:  http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/u-nisu-predstavljena-knjiga-jedno-omiliticko-traganje