Претражи овај блог

петак, 28. октобар 2011.

Пети дан Гласника на Сајму књига у Београду

28. Октобар 2011.

У четвртак, 27. октобра, петог дана 56. међународног сајма књига у Београду, Гласник је најпре у сали „Београдски сајам“ представио дела објављена у оквиру едиције „Примењена етика“, коју уређују проф. др Илија Вујачић и проф. др Јован Бабић.

Поред Вујачића и Бабића, о тој едицији говорили су и професор Економског факултета и државни секретар у Министарству финансија Горан Петковић и проф. др Ранко Орлић.

Вујачић је напоменуо да је реализације идеје о оснивању ове едиције заправо представља наставак његовог некадашњег заједничког рада са Јованом Бабићем у часопису „Гледишта“.
Бабић је истакао да је примењена етика вероватно најбрже развијајућа област у читавом корпусу друштвених наука. „Почели смо од спортске етике, а потом смо објавили и eтику и секс, па политичку, новинарску, све до компјутерске и маркетиншке етике које се данас екстремно брзо развијају“, рекао је он.

Петковић, иначе професор маркетинга на Економском факултету Универзитета у Београду, подсетио је да се о етичком уређењу трговине водило рачуна још у доба ханзи и првобитних еснафа, а да се са развојем тржишта развијао и маркетинг, а са њим и бројни проблеми и изазови. „Отуда и потреба да се тај простор конкретније етички уреди“, објаснио је он.
Говорећи о Адвокатској етици, Орлић је нагласио да је реч о првој књизи о овој тематици која је преведена на српски језик.

„Ова књига је више упутство за адвокате које ће им помоћи када се буду сусретали са одрeђеним дилемама у послу – примера ради, када је реч о односу адвокат–клијент и бројним етичким дилемама које се могу јавити у том односу“, рекао је он.

На Гласниковом штанду је поподне представљена књига Жеља да се буде бескористан (Сећања и размишљања – Разговори са Домиником Птифоом) која представља једну од две књиге Птифоових разговора са Хугом Пратом, творцем легендарног стрипа о Корто Малтезеу.
Књижевник и књижевни критичар Васа Павковић нагласио је да је реч о књизи која је заслужила да буде издавачки подухват године, иако се то није догодило, и да је то заправо најлепша књига о стрипу која се појавила на српском језику.

„Стрип живи од легенде о својим јунацима, али и од легенде о својим ауторима, а један од таквих аутора је свакако Хуго Прат“, истакао је он, говорећи о Пратовој занимљивој биографији. Он је оценио да је Корто Малтезе временом у свету, али и код нас постао део мејнстрим културе, што је права реткост када је реч о стрип јунацима.

Новинар и публициста Зоран Пановић је такође напоменуо да је разочаран што ова књига није проглашена издавачким подухватом године, али и да то никако не умањује њену вредност. „Прича о самом Прату је заправо занимљивија од оне о његовом јунаку, а мени је изузетно жао што он није, примера ради, успео да нацрта и причу Корто Малтезеу на Калемегдану“, рекао је он.

Причу од Прату и његовом најпознатијем стрип јунаку употпунили су и стрип цртачи из радионице стрипа „Ђорђе Лубачев“ који су током представљања књиге цртали Корто Малтезеа.
У вечерњим часовима, гост на Гласниковом штанду био је проф. др Дарко Танасковић, аутор једне од најпродаванијих Гласникових књига – Неоосманизам, који је потписивао примерке дела.

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/peti-dan-glasnika-na-sajmu-knjiga-u-beogradu

Нема коментара:

Постави коментар