Претражи овај блог

четвртак, 27. октобар 2011.

Четврти дан Гласника на Сајму књига у Београду

27. Октобар 2011.

Четвртог дана актуелног сајма књига у Београду, Гласник је свој програм започео представљањем књиге Нишки лексикон (библиотека LEXIS) и eдиције „Корени“ у сали „Београдски сајам“.

О издањима библиотеке LEXIS говорили су њен уредник Милојко Кнежевић, затим уредник едиције „Лексикони градова Србије“ Миливоје Стефановић, координатор и уредница у изради Нишког лексикона Драгица Јевтић, приређивач едиције „Корени“ Борисав Челиковић и директор Гласника Слободан Гавриловић.
Кнежевић је нагласио да је реч о издањима која за циљ имају да негују културу сећања и захвалио је многобројним учесницима у припреми и изради ових издања.

Стефановић је, говорећи о „Лексиконима градова Србије“ и првом издању у оквиру ове едиције – Нишком лексикону, објаснио да је је реч о едицији која би требало да обухвати 24 града у Србији који према закону имају тај статус.

„У првој фази су припремани лексикони Ниша, Крагујевца, Ужица и Пирота, потом су започети и лексикони Панчева и Лесковца, а идеја је била да се оформе редакције и у тим градовима, с обзиром на то да ти људи свакако знају више о својим градовима и имају бољи приступ подацима“, објаснио је Стефановић.

Истакао је да је, за разлику од других наизглед сличних издања, Нишки лексикон књига која покушава да свеобухватно прикаже град, уз историјску димензију.

Драгица Jевтић је напоменула да идеја о изради Нишког лексикона није новијег датума, али да је реализована тек на предлог и уз помоћ Гласника.

Гавриловић је том приликом захвалио представницима локалне самоуправе у Нишу који су имали изузетно разумевање и били изврсни партнери у припреми и изради овог лексикона.
Говорећи о едицији „Корени“, њен приређивач Челиковић је нагласио да је реч о издањима која за циљ имају да саберу сва антропогеографска истраживања која су на простору Србије вршена у последњих век и по:

„Идеја је била да се сав материјал групише у један корпус на основу две димензије: индивидуалне, која подразумева трагање појединца за пореклом, али и колективно-етничке, која указује на порекло народа, односно на то шта је он био некад и шта је данас.“

Такође је истакао да би едиција требало да обухвати око 80 књига, што ће представљати пројекат од националног значаја, онако како га је и Цвијић осмислио.

Паралелно са представљањем наведених издања, на Гласниковом штанду је било речи о књигама из колекције „Српска књижевност искоса Саве Дамјанова“ – делима Вртови нестварног и Велики код: Ђорђе Марковић Кодер, о којима су говорили Сава Дамјанов, Радослав Ераковић и Гојко Тешић.

У поподневним часовима представљена су издања објављена у оквиру библиотеке Звучна књига.

За годину дана постојања у овој библиотеци је објављено десет издања. Нека су већ распродата и изазивају велико интересовање у Србији, али и у дијаспори.

Приликом представљања ових издања, текстове и стихове песама рецитовали су глумци Љубивоје Тадић и Михаило Јанкетић, којима се придружио и Бранимир Брстина. Након тога, они су потписивали примерке звучних књига, док су посетиоци Гласниковог штанда могли да уживају слушајући текстове одабраних звучних књига.

YouTube1 - О едицији КОРЕНИ говори уредник Борисав Челиковић:
http://youtu.be/H5le9ChG9BE
YouTube2 - Представљен НИШКИ ЛЕКСИКОН:
http://youtu.be/Z98XcKBO4Sk

Извор: http://www.slglasnik.com/aktuelno/vesti/cetvrti-dan-glasnika-na-sajmu-knjiga-u-beogradu

Нема коментара:

Постави коментар